Странице

четвртак, 9. мај 2013.

Награде



2005: Награда женске тениске асоцијације за тенисерку која је највише напредовала

2007: Награда женске тениске асоцијације за тенисерку која је највише напредовала

2007: Награда Карен Кранцке за спортски дух и фер-плеј

2008: Награда женске тениске асоцијације за најхуманију тенисерку године

2012: Најбољи женски тим од стране ОКС (као део репрезентацијe Србије)

2012: Најбоља тенисерка Србије

2012: Награда „Понос нације“ од ТСС





Победе
Бр.
Датум
Турнир
ПодлогаПротивница у финалу
Резултат
1.15. јануар 2005.Канбера, АустралијаТврдаМађарска Мелинда Цинк7–5, 6–1
2.21. август 2006.Монтреал, КанадаТврдаШвајцарска Мартина Хингис6–2, 6–3
3.13. мај 2007.Берлин, НемачкаШљакаРусија Светлана Кузњецова3–6, 6–4, 7–6(4)
4.12. август 2007.Лос Анђелес, САДТврдаРусија Нађа Петрова7–5, 6–4
5.30.септембар 2007.Луксембург, ЛуксембургТврдаСловачка Данијела Хантухова3–6, 6–4,6–4
6.23. март 2008.Индијан Велс, САДТврдаРусија Светлана Кузњецова6–4, 6–3
7.7. јун 2008.Ролан ГаросШљакаРусија Динара Сафина6–4, 6–3
8.26. октобар 2008.Линц, АустријаТврдаРусија Вера Звонарјова6–2, 6–1
9.17. октобар 2010.Линц, АустријаТврдаШвајцарска Пати Шнидер6–1, 6–2
10.7. новембар 2010.
ВТА турнир шампионки, Бали
ТврдаРусија Алиса Клејбанова6–2, 7–6(5)
11.6. новембар 2011.
ВТА турнир шампионки, Бали
ТврдаШпанија Анабел Медина Гаригес6–3, 6–0

Порази у финалу

Бр.
Датум
Турнир
ПодлогаПротивница у финалуРезултат
1.4.фебруар 2007.
Токио, Јапан
ТепихШвајцарска Мартина Хингис6–4, 6–2
2.9. јун 2007.
Ролан Гарос
ШљакаБелгија Жистин Енан6–1, 6–2
3.26. јануар 2008.
Отворено првенство Аустралије
ТврдаРусија Марија Шарапова7–5, 6–3
4.22. март 2009.
Индијан Велс, САД
ТврдаРусија Вера Звонарјова7–6(5), 6–2

Каријера

Када је имала пет година, видевши тенис на ТВ-у, Ана је тражила од својих родитеља да је упишу у локалну школу тениса. Када је нешто касније од оца добила први рекет за рођендан, била је сигурна да жели тиме да се бави у животу. Њен идол је бивша најбоља тенисерка Моника Селеш, која је тада играла за СФР Југославију.
 

2004.
Шира јавност је први пут чула за њу када је достигла јуниорско финале Вимблдона 2004. године, али изгубила од Катарине Бондаренко. Такође, 2004. имала је 26 узастопних победа, освојивши 4 ИТФ турнира на којима је учествовала. Њен први професионални успех био је у Цириху(Швајцарска), када је у другом колу изгубила од Венус Вилијамс с резултатом 7:6(11) 7:6(6). Добар резултат је наставила и у Луксембургу наредне недеље. Сезону 2004. Ана је започела као 705. тенисерка света, да би завршила на 97. месту.

2005.
На самом почетку тениске сезоне, као 97. тенисерка света, Ана је освојила свој први ВТА турнир у Канбери, у Аустралији, на којем је прво морала проћи квалификације. Њен пласман на листи је наставио да се побољашава, уз победе над Светланом Кузњецовом, Нађом Петровом и Вером Звонарјевом, које су све три биле међу 10 најбољих тенисерки света. Направила је велико изненађење када је у 3. колу Отвореног првенства Француске савладала једну од фавориткиња на турниру Францускињу Амели Моресмо. У четвртфиналу је изгубила од Нађе Петрове.Касније те године повреда ју је спречила да даље напредује, али је успела да стигне до полуфинала турнира у Цириху и Линцу. Ту годину је завршила на 16. месту ВТА листе.

2006. 
Ана је 2006. годину почела на Хопман купу са сународником Новаком Ђоковићем, и мало им је фалило да дођу до финала. Први ВТА турнир на коме је учествовала био је Сиднеј, где је опет победила Амели Моресмо (која је затим освојила Отворено првенство Аустралије у Мелбурну), али је изгубила од Светлане Кузњецове у четвртфиналу.

За време лета, осваја први турнир I категорије у Канади победивши Мартину Хингис 2:0 у сетовима. Том победом успева такође да освоји највише бодова у сезони турнира у САД, пред Отворено првенство САД . На Отвореном првенству САД зауставила ју је Серена Вилијамс у трећем колу. Након раних пораза од Олге Пучкове на турниру у Балију и Венус Вилијамсна турниру у Луксембургу, Ивановићева је паузирала неколико недеља како би јој се опоравило десно раме, које је повредила у истом периоду претходне године. Вратила се игри у Линцу и стигла је до четвртфинала, где ју је у два неизвесна сета, савладала Марија Шарапова, тада прва тенисерка света. Годину је завршила поразом у Хаселту од Михаеле Крајичек.
Такође је играла у дублу на 9 турнира, а партнерке су јој биле Марија Кириленко и Сања Мирза. Ивановићева и Кириленко су стигле до два полуфинала и једног финала.
Отворено првенство САД 2006.
Ту годину је завршила на 14. месту ВТА листе, а на листи парова заузимала је 51. место.

2007.
На првом гренд слем турниру у сезони, изгубила је од Рускиње Вере Звонарјове у трећем колу на Отвореном првенству Аустралије. После Отвореног првенства Аустралије, Ивановићева је прекинула сарадњу са тренером Дејвидом Тејлором.

На турниру прве категорије у Токију, у финалу губи од Мартине Хингис у два сета. Освојила је турнир прве категорије у Берлину савладавши у финалу четврту тенисерку света,Светлану Кузњецову. Освајање овог турнира је довело до побољшања њеног пласмана на ВТА листи - први пут у каријери Ивановићева се нашла међу десет најбољих тенисерки света. На Роланд Гаросу је стигла до свог првог гренд слем финала. Изгубила је од Жистин Енен у два сета, 6:1, 6:2. До финала је дошла победивши између осталог и Марију Шарапову и Светлану Кузњецову.
Ивановићева је на Вимблдону 2007. стигла до полуфинала, где ју је зауставила Венус Вилијамс са 2:6, 4:6. Ивановићева је на путу до полуфинала савладала Мелинду Цинк,Мајлен Ту, Араван Резе, Нађу Петрову и Никол Вајдишову. Због повреде колена задобијене на Вимблдону није играла у Фед купу за репрезентацију Србије против Словачке у Кошицама. Србија је изгубила резултатом 4:1.2008.


2008.
Почетком 2008. године, учествовала је на Медибанк интернешенел турниру на коме је стигла до полуфинала, где је изгубила од тада најбоље тенисерке Жистин Енен 6-2, 2-6, 6-4. Овај сусрет, четврти између ових двеју тенисерки, јесте први у коме је Ана освојила сет против Белгијанке. Након свог првог пласмана у полуфинале турнира у Сиднеју, Ана је на ВТА листи напредовала на 3. позицију, потиснувши Јелену Јанковић. Учествовала је на Отвореном првенству Аустралије, где је у финалу поражена од Марије Шарапове. Захваљујући овом резултату на ВТА листи је заузела 2. место.
Након Отвореног првенства Аустралије, наступала је за Србију у Фед купу 2008. који се играо у Будимпешти. Ту је у првом мечу савладала 215. играчицу света Пољакињу Урсулу Радвањску у два сета, затим следећег дана Румунку Монику Николеску 2:1, а онда у дублу са Јеленом Јанковић и одлучујућу победу над репрезентацијом Румуније. У мини плеј-офу, савладала је Холанђанку Рене Рајхард и помогла Србији да прође у плеј оф за попуну Светске групе II, где је жребом одлучено да ће се Србија састати са Хрватском.
Након Фед купа, била је први носилац на Катар тотал опену у Дохи, по први пут на неком турниру I категорије. Савладала је Белорускињу Олгу Говорцеву у другом колу, али се повукла са турнира због повреде чланка на том мечу.
На турниру у Дубаију, трећи носилац Ана Ивановић је изгубила у четвртфиналу од осмог носиоца Јелене Дементјеве. Свој први ВТА турнир у 2008. години Ана је освојила наПацифик Опену у Индијан Велсу, 23. марта, победивши у финалу Светлану Кузњецову са 2:0. На турниру прве категорије у Ки Бискејну, Ивановићева је била постављена за другог носиоца, али је изгубила од Линдзи Девенпорт у трећем колу без добијеног сета.
Отворено првенство Аустралије 2008.
У мечу Фед куп репрезентација Србије и Хрватске у Загребу 27. и 28. априла 2008, Ивановићева је пропустила први дан због болести, али је другог дана плеј-офа донела кључну поен за победу Србије у дуелу против Нике Ожеговић.
Роланд Гарос 2008.
Учествовала је на Ролан Гаросу 2008 као бранилац финала. У полуфиналу је победила своју сународницу Јелену Јанковић и тако себи обезбедила прво место на ВТА листи. Победивши Рускињу Динару Сафину у финалу, освојила је Ролан Гарос, свој првиГренд слем турнир у каријери. Од понедељка, 9. јуна 2008, заузимала је прву позицију на ВТА листи, на којој је провела девет недеља.
Од 16. јуна 2008, по први пут у историји српског, а трећи пут у историји светског тениса прве две позиције су заузимале тенисерке из исте земље - Ана Ивановић и Јелена Јанковић. Пре Србије, то је био случај са САД и Белгијом.
Ана Ивановић изгубила је у другом колу турнира у Монтреалу, због повреде палца. Због повреде је пропустила и турнир у Лос Анђелесу, и тако омогућила Јелени Јанковић да 11. августа преузме водећу позицију на ВТА листи. Иако је најавила учешће наОлимпијским играма, Ивановићева је због повреде морала да откаже учешће.
Учествовала је на Отвореном првенству САД 2008. и била је постављена за првог носиоца. Међутим, на велико изненађење, елиминисана је већ у другом колу, од француске тенисерке Жили Коан. Због свог неуспеха на овом турниру, Ана Ивановић је 9. септембра пала за два места на ВТА листи, на 3. позицију, иза Серене Вилијамс и Јелене Јанковић.
Учествовала је на турниру у Токију, где је изгубила већ у 2. колу, од Нађе Петрове. Због слабог резултата ове сезоне (прошле године је изгубила у финалу од Мартине Хингис), од 22. септембра заузимала је 4. позицију на ВТА листи, иза Серене Вилијамс, Јелене Јанковић и Динаре Сафине.
Поражена је четвртфиналу турнира у Пекингу од домаће играчице Ђе Џенг, и 29. септембра се нашла на 5. месту ВТА листе, на којој ју је престигла Јелена Дементјева. Након што је играла полуфинале Цирих опена, у ком је изгубила од касније шампионке Венус Вилијамс, вратила се на 4. позицију. Ивановићева је на Линц опену успела да освоји своју осму титулу у каријери, победивши у финалу Веру Звонарјову. Њен последњи турнир у сезони било је ВТА првенство у Доха. Изгубила је два меча, против Јанковићеве и Звонарјове, а онда предала трећи меч Амели Морезмо због вируса. Годину је завршила на петом месту.2009.
Ивановићева је сезону почела на турниру у Бризбејну. У првом колу је савладала Роберту Винчи, а затим у другом изгубила одАмели Морезмо. На Отвореном првенству Аустралије била је пети носилац, али ју је већ у трећем колу савладала Алиса Клејбанова у три сета (7–5, 6–7(5), 6–2). Ивановићева је затим играла за Фед куп репрезентацију Србије против Јапана, уБеоградској Арени. Победила је Ај Сугијаму и Ајуми Мориту, тако доневши други и четврти поен за Србију.
Аусталија опен 2009.
На турниру у Дубаију достигла је четвртфинале, у коме ју је поразила прва тенисерка света, Серена Вилијамс. Убрзо потом је Ана Ивановић променила тренера, а затим достигла финале турнира у Индијан Велсу. Ивановићева је бранила титулу, али је у финалу боља од ње била Вера Звонарјова. На Мајами опену је изгубила од Агнес Шавај у трећем колу, резултатом 6–4, 4–6, 6–1. У априлу је учествовала у Фед купу гдје је поразила Анабел Медину Гаригес.
На Премијер 5 турниру, Међународном првенству Италије, стигла је до трећег кола, у коме ју је поразила Агњешка Радвањска.Повукла се са Обавезног Премијер турнира у Мадриду због повреде колена. На Ролан Гаросу је прва три меча добила без изгубљеног сета. У четвртом колу ју је поразила Викторија Азаренка, 2–6, 3–6. Овај пораз је довео до новог пада на ВТА листи. Први пут од маја 2007, Ивановићева је испала из првих десет, на 13 позицију.
Након тога, изгубила је у првом колу турнира у Истборну од седмог носиоца Нађе Петрове у три сета.На Вимблдону је стигла до четвртог кола. Предала је меч због бола у бутуни при вођству Венус Вилијамс 1:6, 1:0. У августу је учествовала на три турнира, и ни на једном није стигла даље од трећег кола. У Лос Анђелесу је у трећем колу изгубила од Саманте Стоузер, уСинсинатију у другом колу од Мелинде Цинк и у Торонту од Луције Шафарове.
Вимблдон 2009.
На Отвореном првенству САД први пут у каријери је изгубила у првом колу неког гренд слем турнира. Савладала ју је Катарина Бондаренко 2:6, 6:3, 7:6(7). Последњи турнир који је играла био је део Премијер 5 серије – Токио. Ту је претрпела трећи узастопни пораз, од Луције Шафарове.
Ана Ивановић је сезону завршила без освојеног турнира, са односом победа и пораза 24–14. Доспела је до само три четвртфинала, једног полуфинала и једног финала. То се одразило и на ВТА листу – завршила је сезону на 21. месту.

2010.
Ивановићева је сезону почела на турниру у Бризбејну, где је постављена за трећег носиоца. Стигла је до полуфинала, првог још од Индијан Велса 2009, где је зауставила бивша прва тенисерка света, Белгијанка Жистин Енен 3:6, 2:6. У првом колу је поразила Јелену Докић, у другом Тимеу Башчински, и у четвртфиналу Анастасију Пављученкову.
На Отвореном првенству Аустралије била је постављена за 20. носиоца. Изгубила је у другом колу од Жизеле Дулко 7:6 (6), 5:7, 4:6. Затим је играла у Фед купу за репрезентацију Србије. Изгубила је оба меча у појединачној конкуренцији; први против Светлане Кузњецове 1:6, 4:6, и други против Алисе Клејбанове 2:6, 3:6 као и меч у конкуренцији парова са Јеленом Јанковић. Због упале тетиве у рамену се повукла са турнира у Дубаију.
На турниру у Индијан Велсу је као носилац била слободна у првом колу, а у другом колу је изгубила од Анастасије Севастове 2:6, 4:6. То је био први пут у њеној каријери да је изгубила четири пута за редом. Након турнира се њен пласман на ВТА листи погоршао за 30 места, са 28. је доспела на 58. место. На турниру у Мајамију је опет као носилац била слободна у првом колу. У другом колу је поразила Полин Парметјер 6:3, 6:4, а у трећем је изгубила од Агњешке Радвањске 5:7, 5:7. Наредни турнир на коме је учествовала био је из премијер серије, Порше тенис гран при у Штутгарту, на ком је у првом колу још једном изгубила од Агњешке Радвањске 6–7(4), 4–6.

2011.
Ивановићева је годину почела играјући на Хопман купу са Новаком Ђоковићем. Поразили су Казахстан и Аустралију без изгубљеног меча, а од Белгије су изгубили 1–2. Били су први у групи и квалификовали су се за финале, али су се повукли због повреде коју је задобила Ивановићева током меча са Жистин Енен. Након тога, Ивановићева се повукла и са турнира у Сиднеју. На Отвореном првенству Аустралије била је постављена за 19. носиоца. Изгубила је у првом колу од Јекатарине Макарове 6–3, 4–6, 8–10. Након тога је учествовала на Отвореном првенству Патаје, где је стигла до четвртфинала, у ком је изгубила од Роберте Винчи 5–7, 3–6. Њен наредни турнир био је Тениско првенство Дубаија, где је била постављена за 14. носиоца. У првом колу ју је поразила Пати Шнидер, 6–4, 6–7, 2–6. Због повреде се повукла са турнира у Дохи. На ВТА турниру у Мајамију учешће је завршила у четвртфиналу. Изгубила је од Ким Клајстерс са 7:6 3:6 7:6, притом је имала у трећем сету имала 5 меч лопти, који на крају није успела да реализује и стигне до победе. Сезону је ипак завршила са освојеном титулом. Наиме, организатори турнира ВТА турнир шампиона, који се игра на острву Бали, који је и уједно последњи турнир у години, доделили су српској тенисерки специјалну позивницу. Као разлог су навели: полуфинале Бирмингем и Карлштад, четвртфинале Индијан Велс, Патаја иПекинг, али и жеља да покуша да одбрани титулу коју је освојила 2010. године. У томе је и успела. У финалу је славила против Анабел Медине Гаригез са 2:0, и тако освојила 11. титулу у каријери. Сезону завршава као 21. тенисерка ВТА листе.





среда, 8. мај 2013.

Ана Ивановић  (Београд6. новембар 1987) је српска тенисерка. Члан је TK Партизан. Тренутно је 12. на ВТА листи и најбоља српска тенисерка. У каријери је освојила једанаест ВТА турнира, укључујући и један гренд слем турнир, Ролан Гарос 2008, победивши у финалу Динару Сафину. Већ пласманом у финале тог такмичења постала је прва тенисерка на ВТА листи, на којој је провела 12 седмица. Доспела је до још два гренд слем финала, на Ролан Гаросу 2007. и на Отвореном првенству Аустралије 2008. Освојила је три турнира прве категорије: БерлинМонтреал и Индијан Велс. Са саиграчицама из репрезентације је дошла до финала Фед купа 2012. године. Ана Ивановић је национални амбасадор УНИЦЕФ-а за Србију.


Професионална каријера:
август 2003 –

Надимак/ци:Анчи
Држава:Застава Србије Србија
Место становања:Базел, Швајцарска
Датум рођења:6. новембар 1987. (25 год.)
Место рођења:Београд, СФРЈ
Висина:1,84 m
Маса:69 kg
Игра:десном руком (дворучни бекхенд)
Зарада:9.629.149 $
ТренерНајџел Сирс

Зарада

СезонаГренд слем титулаВТА титулаУкупно титулаЗарада ($)Место на листи зарада
20030002.630732
200400058.010166
2005011472.54729
2006011671.61620
20070331.960.3544
20081233.119.6404
2009000914.72516
2010022774.02524
201100030.604119
У каријери19108.004.15129






                                                               
Официјални сајт

http://www.anaivanovic.com/sr